Parohia Sfintii Cosma si Damian
Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale
Patriarhia Romana
0687132139
Despre noi
Impreuna, spre Hristos
Istoric
În zona Alsaciei au rămas urme ale trecerii românilor din perioda primului război. Mărturie este cimitirul de la Soultzmatt (la 15 km de locatia bisericii) unde sunt îngropaÅ£i 678 soldaÅ£i români cazuti pe pamant francez in primul razboi mondial. Aici, în fiecare an, are loc în duminica ce urmează Înălţării Domnului, o slujbă de pomenire la care participa IPS Iosif si IPS Serafim impreuna cu românii din ElveÅ£ia, Germania ÅŸi FranÅ£a.
​
ImigraÅ£ia s-a accentuat o dată cu apariÅ£ia unei situaÅ£ii de presiune tiranică în România in perioada comunista. Comunitatea s-a mărit semnificativ mai ales după 1989 când, odată cu căderea comunismului, s-a deschis drumul unei imigraÅ£ii importante.
​
Parohia: 2003-2006
​
În septembrie 2003, parohia este înscrisă la Tribunalul din Mulhouse, sub numele de AsociaÅ£ia Cultuală Ortodoxă Română „Sfântul Cosma ÅŸi Sfântul Damian” din Mulhouse È™i împrejurimi, de catre parintele Radu Totelecan fondatorul acestei parohii. Provizoriu, parohia a fost găzduită în capela Clinicii de Gerontologie „Sfântul Damian” din Mulhouse, slujbele făcându-se în mod regulat în fiecare duminică ÅŸi în sărbătorile importante. Inceputul este dificil, dar parintele cu multa energie si multa ravna, reuseste sa stranga pe credinciosi si sa realizeze mai multe activitati: concerte date de sotia parintelui, doamna Simona Ivas-Totelecan, cunoscuta cantareata de opera, si ateliere de pictura pe sticla in colaborare cu Manastirea Sambata de Sus. De asemenea, IPS Streza, Mitropolitul Ardealului slujeste in biserica din Mulhouse, fiind in vizita pastorala in aceasta regiune.
​
Perioada lucrarilor de constructie 2006-2010
​
In vara anului 2006, parintele Radu Totelecan preia parohia romaneasca din Nice si in toamna anului 2006 este hirotonit parintele Emil Tanca (care era doctorand la Facultatea de Teologie din Strasbourg).
​
Prin mijlocirea domnului arhitect André Marescaux, a aparut oportunitarea de a se prelua o biserică în apropiere de Mulhouse, la Pulversheim. Această biserică construită în anul 1881, fusese abandonată în anii 60 de către comunitatea catolica, deoarece în faÈ›adă apăruseră fisuri. Biserica se afla deasupra unor mine de potasiu si terenul se lasase in urma greutatii clopotnitei. Între timp în localitate se construise o altă biserică catolică mai mare. La inaugurarea noii biserici din Pulversheim, cea veche a fost desacralizata. Timp de 50 ani această biserică a rămas nefolosita si a cazut in paragina È™i ruina. A fost transformată în depozit, dar nici acesta nu mai putea funcÈ›iona aici din cauza starii de degradare avansata si pentru ca ploua inăuntru.
​
Cand s-a vizitat biserica (fostă Sfântul Arhidiacon Ștefan-Saint Etienne) pentru prima data, credinciosii erau ingrijorati deoarece biserica era in ruina, iar comunitatea era mica, cu frecventa de aproximativ 10-15 persoane duminica la capela din Mulhouse. Aceste persoane nu ar fi avut destula putere financiara si fizica ca sa refaca biserica din Pulversheim. Totusi incurajati de parintele Emil Tanca si de cuvintele proorocului David ("sa se intareasca inima voastra, toti cei ce nadajduiti in Domnul") s-au inceput lucrarile.
​
S-a impus grabirea lucrarilor, deoarece Clinica de Gerontologie care gazduia comunitatea ortodoxa romaneasca in capela sa, trebuia sa darame cladirea si sa reconstruiasca o mare parte din clinica.
În noiembrie 2007, la un an dupa inceperea activitatii parintelui Emil Tanca, cu binecuvantarea IPS Iosif, s-a semnat actul de concesionare a bisericii pe 90 de ani. Prin acesta parohia se angaja să restaureze cladirea care era o ruină È™i să dea viață acestei biserici.
​
Nefiind folosită de mult timp, totul era degradat. Tencuiala de pe pereÈ›i era mucegăită È™i putrezită fiindcă plouase in biserică. Tavanul era fisurat È™i tencuiala era în mare parte cazută, iar ceea ce ramasese putea să cadă in orice moment existând pericolul să loveasca persoanele aflate dedesupt. Partea electrica era putrezita. Èševile de încălzire erau sparte si ruginite. Solul era in parte acoperit cu pietre care erau ieÈ™ite de la locul lor sau chiar lipseau, iar restul era acoperit de un planÈ™eu de lemn putrezit care se rupea numai mergând pe el. Nu existau grupuri sanitare. Usile erau intr-o stare degradata.
​
La debutul lucrarilor de sanizare s-a scos din biserica 10 saci de porumbei morti. Vechiul altar catolic fusese desacralizat si se degredase datorita animalelor si intemperiilor care patrunsesera prin acoperisul spart. De aceea, mai tarziu, s-a refacut Sfanta Masa din beton cu un singur picior si dupa traditia ortodoxa, conform canoanelor s-a impus sfintirea bisericii.
​
S-a inceput cu lucrarile la tavan. Acesta era afectat de ploaia care intrase de-a lungul timpului prin acoperisul spart. S-a dat jos toata tencuiala de pe tavan si s-a fixat un plafon fals mai jos cu 2 metri si la 6.5 metri fata de sol. In conformitate cu erminia ortodoxa, s-a facut o cupola de 1.5 metri inaltime si 3 metri largime intre cele doua plafoane. Aici este reprezentat Hristos Pantocrator. A fost o lucrare foarte greu de realizat, avand in vedere greutatea si dimensiunea considerabila a cupolei. Spre centrul nefului s-a realizat o scafa rotunda si in lateral au fost prevazute margini unde a fost montata o instalatie de iluminare. Apoi, fiindca plafonul era mai jos, a trebuit sa refacem arcul ce separa neful de altar, un lucru dificil caci presupunea folosirea rigipsului curbat si pastrarea simetriei. Tavanul are 200 metri patrati.
​
Peretii erau mucegaiti si umezi, iar tencuiala cadea. Peretii (700m2) au fost acoperiti cu schelet metalic peste care s-a pus placi de rigips. Refacerea zidurilor interioare si imbracarea lor s-a facut de catre parintele Emil Tanca impreuna cu 2 credinciosi, in ciuda frigului din luna decembrie 2008. Apoi peretii au fost slefuiti si s-a dat doua straturi de amorsa. Munca a fost difcila intrucat inaltimea peretilor este 6.5 metri. In altar s-a folosit placi de rigips curbat. Cadrul ferestrelor a fost refacut cu rigips si placi.
Lemnul a fost revopsit si restaurat. Vechiul amvon din biserica a fost repictat si restaurat.
​
Solul bisericii era acoperit cu pietre care erau fie stricate, fie scoase de la locul lor si cu un planseu de lemn de 100 metri patrati care era putrezit. Pietrele au fost puse la locul lor si gropile umplute cu beton. Lemnul a fost indepartat si in locul lui s-a turnat o sapa de beton. Insa, a fost neceasar turnarea unei sape in intreaga biserica pentru a aveaa acelasi nivel. Parintele Emil impreuna cu 15 credinciosi au turnat aceasta sapa utilizand 20 tone de nisip, 60 de saci de ciment. Scarile spre altar au fost prelungite ca soleea sa fie mai larga si accesul la altar sa fie mai usor. In biserica solul a fost acoperit cu 250 m2 de gresie (din Italia) care imita piatra veche.
​
In vesmantarie (care este o camera alaturi de altar in care se tin vesmintele (hainele) preotului si obiectele de cult) s-a instalat un plafon fals si a fost realizata izolatia. Pe pereti s-a fixat un schelet metalic si pe schelet placi de rigips. S-a turnat cadrul usii in beton si s-a schimbat usa intre altar si vesmantarie.
​
O incapere la intrarea in biserica a fost reconvertita in toaleta pentru femei, barbati si persoane cu dezabilitati fizice. Pentru aceasta s-a anulat vechea usa si s-a spart zidul gros de 100 centimetri al clopotnitei realizandu-se o noua usa din beton. De asemenea, s-a sapat pentru a face canalizarea. Camera a fost impartita in 3 compartimente: 2 grupuri sanitare si un hol. S-a pus gresia si faianta, 2 chiuvete si un mic boiler pentru apa calda.
S-a creat o camera pentru copii unde se desfasoara diferite programe catehetice si de formare si tot acolo se retrag in timpul slujbei mamele cu copii foarte mici pentru a nu deranja dar si pentru a se ingriji de copii. Camera are doua ferestre care dau in interiorul bisericii si pot vedea si pot auzi slujba la instalatia de sunet din camera.
​
S-a achizitionat o catapeteasma din Romania. S-a inzestrat biserica cu obiecte de cult noi: Sf Vase, Sf Evanghelie, Cristelnita, Sf Chivot, Sf Cruce pe Sf Masa, strana, iconostase.
​
Dintr-o construcÈ›ie în ruină a fost transformată într-un locaÈ™ de cult ortodox adaptat È™i conform normelor în vigoare. Aceste lucrări au fost supravegheate de domnul arhitect André-Valéry Marescaux. Prima slujbă în biserică, s-a săvârÈ™it în data de 19 septembrie 2010. PreasfinÈ›itul Marc a făcut deschiderea oficială în data de 24 octombrie 2010.
​
Majoritatea lucrarilor de la biserica au fost facute de catre voluntari, credinciosi din parohie. Cu toate acestea costurile au ajuns la aproape 100 000 euro. Acesti bani s-au adunat numai din jertfa credinciosilor fara nici un ajutor sau subventie din partea statului roman sau din partea administratiei si a statului francez.
​
Sfintirea Bisericii 10 aprilie 2011
​
In 10 aprilie 2011, s-a sfinÅ£it această biserică, potrivit tradiÅ£iei ortodoxe, prin ungerea cu sfântul si marele Mir ÅŸi aÅŸezarea de sfinte MoaÅŸte în ea.
​
SfinÅ£irea a fost săvârÅŸită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de Inalt PreasfinÈ›itul Iosif, Mitropolit si arhiepiscop al Mitropoliei Ortodoxe romane a Europei Occidentale È™i Meridionale, Inalt PreasfinÈ›itul Casian arhiepiscop al dunarii de jos, PreasfinÈ›itul Marc, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe romane a Europei Occidentale È™i Meridionale, PreasfinÈ›itul Timotei, episcop al Spaniei si Portugaliei, un numeros sobor de preoÈ›i È™i diaconi. La slujba de sfinÈ›ire au asistat clerici, pastori, delegaÈ›i ai Bisericilor creÈ™tine, reprezentanÈ›ii oficiali ai României È™i ai FranÅ£ei, ÅŸi mireni.
​
PIctura bisericii 2012-2018
​
Imediat dupa sfintirea bisericii, la indemnul si binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel s-au facut demersuri pentru pictura bisericii si a catapetesmei. S-a dus o munca grea de convingere a credinciosilor si de strangere de fonduri. Efortul nostru a fost dublu deoarece aici autoritatile locale, ale statului francez si roman nu ne-au subventionat sau dat ajutor. Cu multa perseverenta si rabdare prima data s-a terminat pictura icoanelor de pe catapeteasma. S-au pictat usile imparatesti si diaconesti si icoanele Sfintilor Cosma si Damian si ale Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si icoanele praznicale de pe primul rand al catapetesmei au fost realizate de catre domnul pictor Catalin Vadan din Cluj.
​
In urma licitatiei, consiliul parohial, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Iosif, a decis incredintarea lucrarii domnului Cristian Buduroi care avea un portofoliu bogat si fiind licentiat la Facultatea de Arte. Acesta lucrase la mai multe biserici si manastiri si avea o experienta bogata. Oferta sa era sustinuta si de faptul ca locuia in Germania in apropiere de biserica noastra. Domnul Cristian Buduroi a prezentat proiectul de pictura care a fost aprobat de Inaltpreasfintitului Iosif.
​
Pictura bisericii, insa, nu putea fi facuta in tehnica fresco deoarece peretii si tavanul erau acoperiti de placi de rigips pe schelet metalic. Aceasta permitea ventilarea naturala a vechilor pereti ai bisericii care sunt facuti din piatra din muntii Vosgi, piatra poroasa si care atrage umiditatea. La binecuvantarea Inaltpreasfintitului Iosif, s-a decis realizarea picturii pe panza lipita. Materialul folosit, canvas, este 100 % din bumbac, cu o densitate foarte mare 380g/m², si este foarte rezistent în timp. El reda fidel tonurile de culoare si nuantele, si are o rezistenta mecanica ridicata si o rezistenta excelenta la apa. Mai intai panza a fost lipita cu un clei foarte puternic si apoi a fost pictata. Aceasta a permis pastrarea armoniei si a frumusetii intregului ansamblu si s-a pictat intreaga suprafata.
​
Pentru realizarea picturii s-a construit o schela din lemn de catre domnul Stelian Bararu, intai in altar si apoi a fost transferata in biserica. Schela din biserica avea un format de 4m/4m cu o inaltime de 4.5 m. Avantajul acestei schele era ca nu ocupa intrega biserica si fiind instalata pe roti se putea deplasa in functie de necesitate.
​
Suprafata totala pictata este de aproximativ 700 m² din care 200 m² de tavan si 500 m² de pereti.
​
In 29 iunie 2018 s-a sfintit pictura murala si catapeteasma de catre IPS Iosif si PS Marc. Asfel se înfiinÅ£ează nu numai o comunitate de slujire, ci ÅŸi o ambasada spirituala, cu scopul de a prezenta valorile ortodoxiei si valorile culturale româneÅŸti prin prizma dialogului cu valorile occidentale.
​
Compozitia picturii
​
In altar sfinti ierarhi , diaconi si preoti alaturi de Hristos pe tron participa la Liturghia cereasca. pe tavan este reprezentata maica domnului oranta cu pruncul Hristos si Schimbarea la fata.
​
In naos pe cupola este Hristos pantocrator, iar la baza cupolei se afla cei 4 evanghelisti. pe tavan si pe primul rand de sus sunt pictate principalele sarbatori imparatesti incepand in partea dreapta a bisericii cu Nasterea Domnului si terminand cu Invierea Domnului. in registrul inferior si pe nisa care incadreaza tavanul se afla sfinti busturi sau in picioare. au reprezentanti atat si sfinti universali Sfintii Gheorghe, Dimitrie, sfinti locali Sf Arbogast, Atala, Otilia sau Sf romani: Sf Emilian de Durostorum, Filoteia, Parascheva, etc. in partea din spate avem pe sfintii Vechiului Testament, Illie, Moise, Melchisedec, Iona, Elisei. Pronaosul este pazit de pe tavan de catre Maica Domnului cu Sf Acoperamant incadrata de cuvintele: Bucura-te odihna si bucuria tainica a robilor celor blanzi si primitori, Rejouis toi repos et joie mystérieuse de tes serviteurs. Hristos Pantocrator este incadrat de cuvintele "Doamne, Doamne cauta din cer si cerceteaza via aceasta pe care a sadit-o dreapta ta si o desvarseste pe ea" "Seigneur, Seigneur cherche du haut du ciel et vois, visite et fortifie cette vigne que ta droite a planté". Deasupra cafasului este reprezentata Sf Treime.
Icoana Sfintilor Cosma si Damian a fost instalata deasupra usii de la intrare, in exterior. Aceasta s-a facut prin bunavointa si cu autorizatia domnului primar Jean Claude Eicher.
​
​Dupa un efort deosebit si cu multa constanta pictura a fost terminata.
​
Alte lucrari: 2011-2018
​
In 2012 s-a realizat sonorizarea bisericii cu microfoane si statie de amplicare pentru ca slujba sa fie mai bine inteleasa. acoperisul a fost reparat caci erau infiltaratii pe langa turla bisericii. Usile bisericii au fost revopsite.
​
In anul 2012 a fost infiintata biblioteca parohiala care detine carti religioase in romana si franceza si carti de literatura universala in limba romana. S-a dorit ca fiecare sa poata descori credinta in limba care ii este accesibila dar si sa se pastreze vie limba romana pentru copii nostri. Aceasta biblioteca este imbogatita anual cu carti noi.
​
In 2012 si in 2015 au fost amenajate 2 camere in care se pot face activitati legate de misiunea parohiei.
​
In 2017 a fost adaugata o usa pentru a crea un sas la intrarea in biserica.