top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiEmil Tanca

Intrarea in biserica a Maicii Domnului - 21 noiembrie


Sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului este praznuita pe 21 noiembrie. Este ziua in care Maica Domnului a fost dusa la templul din Ierusalim de catre parintii sai, Ioachim si Ana. Informatiile despre acest episod din viata Maicii Domnului sunt consemnate intr-o apocrifa din secolul al II-lea, cunoscuta sub numele de "Evanghelia dupa Iacov" sau "Protoevanghelia".

Aducerea ei la templu a fost o urmare a promisiunii facute lui Dumnezeu de parintii ei. In rugaciunile lor de a le darui un copil, Ioachim si Ana au fagaduit ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Pentru ca Dumnezeu le implineste rugaciunea, daruindu-le o fata pe care o vor numi Maria, Ioachim si Ana o vor duce la varsta de trei ani la templu. Aici a fost intampinata de marele preot Zahatia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul. Acesta o va duce in Sfanta Sfintelor, incaperea cea mai sfanta din templu, unde doar arhiereul intra o singura data pe an. Sfintii Parinti afirma ca a fost dusa in acest loc, pentru ca ea insasi avea sa devina "Sfanta Sfintelor", templu al Pruncului dumnezeiesc Care Se va naste din ea. Astfel, sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica anticipeaza Nasterea Mantuitorului. Nu intamplator, incepand cu aceasta zi, in cadrul slujbei Utreniei se canta Catavasiile: "Hristos se naste, slaviti-l!..."

Sarbatoarea intrarii Maicii Domnului in biserica este o sarbatoare a pregatirii fiecaruia dintre noi de a deveni tainic loc de salasluire a lui Hristos in noi. Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca aceasta sarbatoare a Maicii Domnului sa fie asezata la inceputul Postului Nasterii Domnului - ca sa ne daruiasca un model de pregatire pentru intruparea tainica a Domnului in noi.

Maica Domnului a vietuit in templu 12 ani. Potrivit Traditiei, ingerul Gavriil o hranea si ii talcuia textele mai greu de inteles din Scriptura. La varsta de 15 ani a parasit templul si a fost incredintata batranului Iosif. La putin timp a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil ca a fost aleasa sa Il nasca pe Fiul lui Dumnezeu.

Intrarea in biserica a Maicii Domnului este numita in popor Vovidenia sau Ovedenia, care in slavona inseamna "intrare". Este o sarbatoare de origine ierusalimiteana, care a luat nastere in secolul al VI-lea.

141 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page