top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiEmil Tanca

Saptamana Patimilor


Iubiti credinciosi,

Multi dintre dumneavoatra mi-au fost alaturi prin rugaciune si cuvinte de incurajare in ultimele saptamani cand am fost bolnav de coronavirus. Le multumesc tuturor pentru rugaciune, post, mesaje si telefoane. Toate acestea m-au emotionat si m-am simitit de multe ori purtat in rugaciune. Am ramas totusi departe de familie pentru a nu le transmite virusul. Copiii si doamna preoteasa au inteles situatia, dar ne-a fost greu sa vedem pe telefon sau in trecere de la mare distanta. Acum ma simt bine si dau slava lui Dumnezeu pentru aceasta incercare. Cred ca ne este greu tuturor sa stam departe unii de altii, departe de biserica si Dumnezeu!

Incepem Saptamana Mare sau a Patimilor si situatia extraodinara nu permite participarea la slujbe. Totusi acestea se vor savarsi in biserica, iar fiecare va face din casa sa biserica prin :

1. Realizarea unui colt de rugaciune cu icoane in casa. Puteti sa aprindeti o candela sau lumanare si sa o lasati aprinsa, dar cu atentie (la copii sau alte pericole). Sa transformam casa noatra in biserica si intr-un colt de rai.

2. Rugaciune si ascultarea slujbelor bisericii. Voi incerca sa transmit slujba pe Facebook, insa exista diferite alte media care transmit slujbele foarte frumoase : Trinitas TV, Radio, Doxologia, sau Apostolia pe youtube de la Mitropolia de la Paris. Hristos ne-a spus ca trebuie sa intram in camera noastra si sa ne rugam in taina. Iata ca izolarea poate deveni un moment propice rugaciunii

3. Post. Va indemn sa continuam postul. Cei care pot, ii indemn sa faca chiar si post negru, dupa putere, in zilele de joi, vineri si sambata.

In aceasta perioda slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti. Insa pentru a oferi credincioşilor o anumită consolare şi pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate vom proceda după cum urmează :

1. Spovedania va fi asigurata doar pentru cei in situatii extroardinare.

2. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020.

3. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri si agheasmă, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, fiind ambalată igienic (din fabrica) în pungi închise.

4. Pentru a distribui « Pastile », Agheasma si ramurile de salcie, avem nevoie de voluntari care sa se deplaseze la biserica si sa le recupereze in functie de cereri, fara a incalca legile din aceasta perioada. Localitatile care ar trebui acoperite sunt : Colmar, Mulhouse, Altkirch, Guebwiller, Saint-Louis, Belfort si Montbeliard. Rog pe cei care ar putea sa se deplaseze sa ma contacteze. Voi transmite numerele acestor persoane in functie de zona si localitate.

5. Slujbele se vor tine la biserica dupa progamarea facuta pe site, insa participarea la biserica este restransa, conform situatiei si legilor in vigoare

6. Va rugam sa cititi si scrisoarea IPS Iosif care aduce cuvinte de intarire in aceasta situatie, lamuriri si explicatii cu privire la Saptamana Mare

7. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor pentru cei bolnavi, dar si ca sa inceteze starea aceasta de grea încercare!

Dumnezeu sa ne intareasca si Maica Domnului cu Sfintii Cosma si Damian sa ne ocroteasca!


p Emil Tanca

49 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page