top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiEmil Tanca

Pomenirea eroilor romani la Soultzmatt 15 iunie 2019

Sambata, 15 iunie 2019, intr-o atmosfera de sarbatoare, Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolit si Arhiepiscop al Mitropoiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale şi Meridionale impreuna cu Preasfintitul Sofian, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, s-au rugat la cimitirul romanesc de la Val de Patre (Valea Pastorului), langa localitatea Soultzmatt, in Alsacia, Franta. Slujba Utreniei si a Sfintei Liturghii a avut loc la capela de la Schaefferthal, locul unde se afla lagarul soldatilor romani. Aici au suferit chinuri, infometare si frig pana la moarte in 1917 si 1918.



Dupa Sfanta Liturghie credinciosii in frunte cu ierarhii au mers in procesiune pana la cimitirul militar unde s-a savarsit slujba de Pomenire urmata de ceremonia militara si depunerea de coroane de flori. Inaltpreasfintitul Iosif, in cuvantul de invatatura a amintit de jertfa celor 687 de soldati inmormantati aici. Pe aceasta jertfa s-a construit libertatea si demnitatea poporului roman. "Acesti soldati proveneau din satele romanesti din Moldova, Tara Romaneasca si mai ales din Transilvania. Erau oameni care isi iubeau tara, obiceiurile noastre mostenite din stramosi, casele lor cu obiectele facute de propriile lor maini. Ei dadeau mare atentie familiei si isi invatau copii sa pastreze traditiile si credinta".


Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Iosif, dupa slujba de Pomenire, Parohia Sfintii Cosma si Damian din Mulhouse, impreuna cu Manastirea Nasterea Maicii Domnului din Godoncourt si Asociatia Piatra Craiului din Lure, au organizat o expozitie de icoane si obiecte traditionale romanesti (cuverturi, perne, obiecte de masa, mobilier traditional, etc) si un concert de muzica traditionala romanesca sustinut de maiestrul Dorian Gheorghilas la nai. Sutele de romani si francezi care au venit la acest eveniment marcant al disporei, s-au bucurat si au degustat bucatele romanesti. Acest moment se inscrie intr-un proiect mai important Sarbatoarea satului romanesc in Alsacia ce va fi continuat cu prezenta unui grup de copii Floricica din Poiana interpretand dansuri folclorice. Manifestarea va avea loc in perioada 27-30 iunie si va fi filmata de Trinitas TV.

.

Inaltpreasfintitul Iosif i-a intalnit pe tinerii din Asociatia NEPSIS veniti de la Paris si Preasfintitul Sofian le-a vorbit tinerilor din Asociatia ATORG din Germania. La acest eveniment au participat Excelenta Sa domnul Razvan Rusu, ambasador al Romaniei pe langa Consiliul Europei, la Strabourg, preoti si diaconi din Franta, Germania si Austria, impreuna cu parohiile lor. 

24 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page