top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiEmil Tanca

Sfintii 40 de Mucenici, 9 martie

Duminica 10 martie dupa Sfanta Liturghie vom binecuvanta mucenicii facand rugaciuni de multumire si de ajutor pentru cei vii si pentru persoanele pe care le indragim.


Obiceiuri de Mucenici

Ziua de 9 martie, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe cei 40 de Mucenici ucisi in Sevastia, are pentru spiritualitatea ortodoxa o conotatie aparte. Acestia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.


« Mucenicii » - « prajiturile » lunii martie

Astazi, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori" sau "mucenici". "Sfintisorii" sunt facuti din aluat dospit si au forma antropomorfa a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor. (Reteta : http://www.jamilacuisine.ro/mucenici-moldovenesti-reteta-video/ sau http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-dulci/mucenici-moldovenesti-macenici/ )La inceputul lunii martie, in traditia milenara a poporului roman sarbatorim revenirea naturii la viata, inceputul primaverii, biruinta soarelui si aducem martisoare, urari si ganduri frumoase doamnelor si domnisoarelor ca simbol al dragostei ce le-o purtam.

93 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page